Deje/Torsby

De vill lära känna Klarälvslaxen

1:14 min

Just nu pågår radiopejling av lax i övre delen av Klarälven för att få veta mer om den speciella Klarälvslaxen. Man vill veta hur den lever och var den förökar sig, men det finns även en tanke på att den ska kunna ta sig ända till Norge.

– Det är en speciell lax vi har som är fast i Vänern och inte går ut i havet. Vi vill lära oss mer om den, säger Anna Hagelin från Karlstads universitet, som deltar i pejlingsprojektet.

Det finns också en idé om att laxen ska tillbaks till Norge. Därför krävs mer kunskap om lekbeteendet för att man ska kunna köra upp rätt fiskar till Norge.

På en sträcka längs Klarälven, från Edeby till Höljes, pejlar man laxen för att få veta var och när den leker. Fiskarna har radiosändare på ryggen och de pejlas via automatstationer längs sträckan men även med hjälp av bil-, båt- och handpejling. Arbetet med pejlingen pågår under vintern och våren.

I dag vet man inte var laxen tar vägen när den har lekt klart.

– Endra stannar de kvar och övervintrar uppe i älven och försöker ta sig förbi kraftverken till våren. Eller så vänder de och går ut nu när de har lekt färdigt. Hur lyckosamma de är med det avgörs av hur mycket vatten som spills i kraftverken, om de kan ta sig förbi eller om de fångas. De är så stora att de inte tar sig igenom gallren på något enkelt sätt, säger Anna Hagelin.