Svenska banker kritiska mot EU:s finansskatt

1:35 min

EU-kommissionens José Manuel Barroso vill ha en ny finansskatt inom EU. Men de svenska bankerna är kritiska mot förslaget och tror att det blir bankkunderna som kommer att få betala för Barrosos transaktionsskatt.

Det tror Handelsbankens chefekonom Jan Häggström:

– Jag tror att det blir som de flesta andra skatter. Lägger man en skatt på en producent så får de bära avgiften men kommer i sin tur att behöva ta ut den av de kunder man betjänar. Förvaltningsavgiften som kunden så småningom betalar kommer då att behöva höjas med motsvarande belopp.

Notan för skatten landar på kundernas bord, det är den ena effekten som Jan Häggström ser av transaktionsskatten. Den andra effekten Häggström ser är att delar av finanssektorn kan komma att lämna det området där skatten införs. Därför har Storbritannien, som har en stor finanssektor, arbetat mot förslaget. Även i Sverige har röster höjts för att undgå skatten, och här dras paralleller till vad som hände när den så kallade valpskatten infördes på 80-talet.    

– Den fick just effekten av att väldigt mycket av de finansiella transaktionerna som skulle beskattas, de gjordes inte i Stockholm utan de flyttades till London istället. Det finns ett starkt motstånd mot det här. Man kan tänka sig att om Sverige, Storbritannien och flera andra länder är motståndare mot det här, kan det införas för en liten mindre grupp av länder, till exempel euro-området.

Också Nordeas chefsekonom Annika Winsth ser ett motstånd från svensk sida.

– För svensk del kommer man att försöka lobba från bankföreningarna och gemensamt mot det här, just för att vi har den erfarenheten av valpskatten där vi konstaterade att det var inget effektivt sätt att hantera de problemen.