Fotboll

Ekonomisk kris i BBK

1:30 min

Bodens BK har ekonomisk kris och har inte kunnat betala löner till fotbollsspelarna denna månad. Klubben har inga pengar och har fått be om förskott hos sponsorerna.

– Föreningen har dålig likviditet och det är ett ekonomiska problem som varit ett tag. Och nu måste man jobba med ekonomin inte bara kortsiktigt och lösa det månad för månad, säger Tomas Pellikä som är ekonomiansvarig hos klubben.

Bodens BK har under en längre tid dragits med ekonomiska problem. Bland annat så har de en skuld till arenabolaget som äger planen där de spelar, en skuld på 50 000-60 000 kronor och som de har en avbetalningsplan på.

Men den här månaden har de ekonomiska problemen blivit extra tydligt då spelarna inte fått lönen utbetalad till den 26:e då de normalt brukar få den. Och för att lösa den ekonomiska krisen har klubben löst det genom att gå till sponsorerna och be om extra pengar och det har inte varit lätt säger Tomas Pellikä:

– Man får kämpa för att få in mer sponsorpengar.

Den senaste tiden har klubben levt på förskott och använt de pengar som sponsorerna gått in med i förtid. Men enligt en av sponsorerna (Peab) kommer det att vara slut med det. De kommer inte att acceptera att klubben i framtiden begär förskott.

Extrapengarna från sponsorerna är nu på väg in och enligt klubben ska lönerna betalas ut i morgon. Så förutom att klubben riskerar att åka ner en division och i och med det kan få mindre sponsorintäkter så måste de nu ser över sin organisation säger ekonomiansvarige Tomas Pellikä:

– Vi måste se över den administration vi har och vi måste se över de spelaravtal vi har.

Frågan är då hur klubben har haft råd med att kontraktera fyra nya spelare och en tränare som ska lösa den knepiga situationen klubben hamnat i sportsligt då de är nära degradering till division två. Klubben lever ju på lånade pengar.

Men enligt Pellikä så är det enskilda sponsorer som gått in och betalat den nya tränaren, kostnaderna för de nya spelarna menar han inte blir så mycket extra då de slipper kostnader för spelare som slutat.