Lasso

Acko favorit i turbulent parti

4:56 min

Flera ledande KD-politiker vill att partiledaren Göran Hägglund ska avgå och de senaste dagarna verkar ha varit turbulenta för KD. Flera önskar Acko Ankarberg från Jönköping som ny partiledare, medan andra sitter nöjda.

Det har vartit en turbulent period för Kristdemokraterna. Opinionssiffrorna sviktar och partiledningen har anklagatas för svek i viktiga frågor som sänkt skatt för pensionärer och skadestånd för fosterhemsbarn.

Flera ledande KD-politiker vill att partiledaren Göran Hägglund ska avgå. Av 41 toppolitiker vill 20 procent att han avgår, rapporterar Dagens Samhälle.

I en undersökning som Rapport gjort bland 188 lokala företrädare vill 28 procent att han slutar. I båda undersökningarna har Hägglund stöd hos en majoritet.

Om Hägglund tvingas bort är det tidigare kommunalrådet i Jönköping, Acko Ankarberg, en av favoriterna att ta över. Men Irene Oskarsson, riksdagskvinna och ordförande för Kristdemokraterna i Jönköpings län vill tona ner "turbulensen".

– Jag tycker vi har en alldeles utmärkt partiledare och tycker Göran ska fortsätta. Det är kanske inte mer turbulent än hos andra men att några stycken personer talar om vad man tänker och tycker och att media också hakar på ger en bild av att det är turbulent. Jag tycker inte det är mer turbulent än vad det kan vara när man är besviken över att det inte gått ens väg, man behöver rannsaka sig. Jag tycker turbulensdiskussionen är överdriven, säger Irene Oskarsson.