Skåne

Alumakonkursen var väntad

1:36 min

Bolaget som ger ut gatutidningen Aluma i Skåne har idag lämnat in en konkursansökan till Malmö tingsrätt. 

– Det är bedrövligt, men jag är inte överraskad, säger Wandy Christensen. Han är hemlös och har sålt tidningen ibland annat Kristianstad, Simrishamn och Tomelilla i många år. Länge bodde han i sin bil att bo i men sedan han blev påkörd i somras har han inte ens det. 

I förra veckan sa redaktionen på Aluma upp sig i protest sedan en före detta marknadschef på Livets ord anställts som ny ansvarig utgivare och vd, utan att personalen fått veta något. Efter det förstod Wandy Christensen vartåt det barkade och beslöt sig för att hoppa av också han, eftersom han inte har något förtroende för den nya chefen. 

– Jag visste vem han var, förklarar han. 

Förutom tidningen Aluma så har alla de övriga bolagen i samma bolagsgrupp, som ägs av kooperativet Comintegra försatts i konkurs. Förutom tidningen har Comintegra även annan social verksamhet. Totalt berörs omkring 20 anställda av konkursen - och ett stort antal hemlösa som sålt Aluma. 

De flesta medarbetarna på tidningen går över till tidningen Faktum i Göteborg som ska ge ut en ny tidning i Skåne. Det väntas också många av säljarna göra. Men Wandy Christensen är inte så säker för sin egen del. 

– För mitt vidkommande nej. Men jag ser optimistiskt på livet ändå. Jag mina figurer och tavlor att sälja. Eller så hittar jag på något nytt, säger han.