Västerbotten

Ett mer internationellt Västerbotten

1:46 min

Västerbotten har blivit ett allt mer internationellt län. Trots att alla kommuner utom Umeå har tappat befolkning de senaste tio åren så har alla gått plus när det gäller antalet invånare som är födda utomlands. Det visar statistik från SCB.

Sveriges minsta kommun Bjurholm kan numera stoltsera med över trettio nationaliteter. Liudmila Petrukhina flyttade från Sankt Petersburg i Ryssland till Bjurholm.

– Jag hade jobb i Sankt Petersburg men behövde två timmar för att komma på jobbet. Men hit är allt nära, allt i centrum.

Du tycker det är enklare livet här för att det är nära till allting?

– Ja, det är lättare och här finns friluftsliv, skog, jag kan promenera varje kväll, säger Liudmila Petrukhina.

Liudmila jobbar för Studiefrämjandet i Bjurholm och trots att det är en sådan liten kommun så finns här människor från stora delar av världen. En del har kommit som flyktingar. Andra som bärplockare eller för kärleken.

– Det finns från Litauen, Ukraina, Moldavien, Italien, Kanada, Brasilien, säger  Liudmila Petrukhina.

Det är inte bara Bjurholm som blivit mer internationellt. Faktum är att alla länets kommuner har gått plus senaste decenniet när det gäller antalet invånare som är födda utomlands. Trenden är stabil och slående och det ser likadant ut i hela landet.

Och som så många andra små kommuner sätter Bjurholm stort hopp till de nya invånarna. Ingemar Nyman är moderat kommunalråd i Bjurholm.

– Jag vill väl påstå att det är helt avgörande för vår Bjurholms framtid. Vi behöver både flyktingar och andra utlandsfödda som bosätter sig och börjar arbeta här. Och när man tänker på den arbetskraftsbrist som man tror uppstår i framtiden så behövs de i allt väsentligt, säger Ingemar Nyman.