Öppet krig i KD kring Hägglund

Partiledarstriden i Kristdemokraterna har nu börjat likna ett ställningskrig. Efter att Stockholms län i går kväll beslutade att kräva partiledare Göran Hägglunds avgång offentliggör nu flera andra distrikt var de står.

Skånedistriktet, som i går inte ville avslöja vem de stödjer ångrade sig nu på förmiddagen och skyndade till Göran Hägglunds försvar. Mikael Anefur är ordförande för Skåne distriktet:

– Distriktsstyrelsen i Skåne har helt enigt ställt sig bakom omvalet av Göran Hägglund. I och med att ett antal distrikt har gått ut och officiellt talat om vad de tycker om Göran så tyckte vi att okej, då har vi en öppen process om det här.

De senaste dagarna har partiledarfrågan rört upp inom Kristdemokraterna. Göran Hägglund har på nytt blivit tydligt ifrågasatt.

I går ringde Ekot en rad kristdemokratiska distrikt för att se om Göran Hägglund hade deras stöd i den nomineringsprocess som nu pågår inför partiets riksting i januari.

Skåne ville då att bara valberedningen skulle få veta vad de tyckte. Men i dag när det står klart att Stockholms län kräver Hägglunds avgång så kom alltså saken i ett annat läge.

– Han är stabil, han har en bra framtoning och han har gjort en oerhört bra insats som socialminister, säger Mikael Anefur från Skåne.

Anders Sellström är distriktsordförande i Västerbotten hävdar att kritiken kommer från en liten högljudd skara.

– Min bedömning är att det är högst ett par tre distrikt det handlar om som mobiliserar den här typen av motstånd mot Hägglund.

Så du menar att han har ett brett stöd?

– Det är min bedömning, det var ju så här inför förra rikstinget också så mobiliserade man lite grann. Nu kan det vara några fler som vågar lyfta fram den typen av kritik, de är inte fler men de är desto mer högljudda.

Efter att Skånedistriktet nu på morgonen skickade ut pressmeddelandet om att de vill se Göran Hägglund leda partiet i valet 2014, så ändrade också Uppsala strategi.

Från att inte vilja bekräfta de medieuppgifter som gjorde gällande att även Uppsala kräver Hägglunds avgång vill distriktet nu öppet berätta. Anna-Karin Klomp sitter i distriktsstyrelsen för Uppsala län.

– Vi har haft en diskussion kring det här nu och vi tycker att så långt som möjligt skulle det här vara en diskussion mellan oss och valberedningen. Nu är det flera distrikt som har gått ut med sina beslut och då ser vi ingen anledning att vi inte ska göra det.

Varför vill ni ha en ny partiledare?

– Vi tycker inte längre att Göran har den framåtandan och ger den inspirationen som krävs av en partiledare.