Om vanvårdsutredningen: "Äntligen ett vettigt beslut"

1:33 min

Fosterhemsbarnen har kastats mellan hopp och förtvivlan när det gäller ersättning från staten. Igår kväll blev det klart att de får 250 000 kronor. 

– Det positiva är att man äntligen fattat ett vettigt beslut, säger Karl-Erik Bergh som är kontaktperson för Stulen Barndom.

För snart tre veckor sedan kom det överraskande beskedet från barn- och äldreministern Maria Larsson. Regeringen gick då emot den utredning som tidigare i år föreslagit att alla de drabbade skulle få ersättning för de kränkningar och lidande de utsatts för som ett erkännande av samhällets svek mot dom.

Önskar mer pengar
Men nu har det alltså svängt igen. Svenska fosterbarn som farit illa i olika fosterhem och på barnhem ska ersättas. Det är regeringen tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som står bakom den nya uppgörelsen om ersättning överens om.

– Ersättningen kanske är lite liten men man måste nog ersätta alla lika. Det går inte att göra en individuell bedömning men ersättningen kunde varit högre. I Norge är snittet 400 000 kronor, säger Karl-Erik Bergh från Söderåkra som är ett tidigare fosterbarn och kontaktperson i föreningen Stulen Barndom.

Glädjande besked
När det negativa beskedet från regeringen kom för några veckor sedan slog det ner som en bomb bland de drabbade och besvikelsen var stor.

– En av dem som ringde och var besviken då och funderade på att ta livet av sig ringde nu och sa att det kändes skönt nu att jag fick rätt när jag sa att beskedet kommer att bli något annat sen, menar Karl-Erik Bergh.

Han menar också att det är viktigt att regeringen nu satsar pengar på att kunna kontrollera så att kommunerna sköter sig när det gäller kontrollen på fosterhem. 

Slutrapporten av vanvårdsutredningen presenteras idag.