Långa köer för att få psykiatrisk hjälp

1:52 min

Köerna till allmänpsykiatrin i Sverige har trefaldigats på fem år. Det visar nya siffror från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Ekot har träffat en kvinna som har märkt av de ökade svårigheterna med att få hjälp i dag.

– Det var mycket enklare för ett par år sedan. 2003 försökte jag ta livet av mig för jag var djupt deprimerad. Då fanns vård där, det fanns läkare och det fanns samtalshjälp från allra första början. Men nu finns ingenting, berättar hon.

Kvinnan som vi kan kalla Lena är bipolär, hon lider av manodepressivitet. Vården hon erbjudits nu senast är en kvarts samtal för att se över medicineringen, men inga löpande samtal med psykoterapeut.

Trycket på den allmänpsykiatriska vården är för stort. Antalet personer som väntade på psykiatrisk vård 2006 var cirka 2|300 personer. I år var det 6|300. Det visar siffrorna från Sveriges kommuner och landsting som Dagens Nyheter publicerar i dag.

Ökningen beror på olika saker, tror Torsten Kindström, som är verksamhetsansvarig för patient- och anhörigorganisationen Balans. Dels att fler personer faktiskt söker hjälp i dag. Men också att landstingen och kommunerna fortsatt att skära ner psykiatrin när staten gett tillfälliga förstärkningar. Och de senaste årens satsningar på exempelvis internetpsykiatrin är långt ifrån tillräckliga, menar han.

– Det kan väl vara bra för att för en del människor kan det fungera med internetpsykiatri vid ångest och depressionssjukdomar, men politikerna får ursäkta men det är en droppe i havet när det stora problemet är resursbristen, säger han.

Lena får ofta höra att det inte finns tillräckligt med resurser att hjälpa henne, för att hon inte anses vara tillräckligt sjuk.

– Och när man inte kan ställa sig vid en busshållplats eller vänta in ett tåg för att impulsen hela tiden säger "hoppa framför", vet jag inte vad man ska göra till slut. Ska man hoppa för att få hjälp? Men jag vill samtidigt leva, det är därför jag ber om hjälp.