S bråkar inbördes om skuggbudgeten

1:47 min

Det är hårda motsättningar i Socialdemokraternas riksdagsgrupp just nu. Partiledningen med Håkan Juholt vill i sitt förslag till alternativ budget inte längre höja a-kassan och föreslår bara en liten förbättring av sjukförsäkring, något som fått riksdagsgruppen att protestera kraftfullt.

När den socialdemokratiska riksdagsgruppen i tisdags fick se Håkan Juholts och ekonomiska talespersonen Tommy Waidelichs förslag till budget blev protesterna starka. Partiet har länge krävt höjd a-kassa, men det fanns inte med i det nya förslaget. Och den nya ledningen ville inte heller sänka avgifterna till a-kassa lika mycket som tidigare.

Ledningen föreslog dessutom bara 100 miljoner kronor mer till förbättringar i sjukförsäkringen jämfört med regeringen, och en mindre sänkning av skatten för pensionärer. Sammantaget blev det för mycket för flera av riksdagsgruppens medlemmar som protesterade mot förslagen. Uppgifterna kommer från början från SVT:s Rapport men har bekräftats för Ekot.

Något som förstärkte ilskan på mötet är att flera tidigare planerade möten om innehållet i partiets budget ställts in och nya riksdagsledamöter klagade på att de inte fått någon information, trots att budgeten ska presenteras redan nästa vecka.

Gruppledaren Carina Moberg ska också ha höjt tonen under mötet och efteråt skrev hon ett upprört mejl med innebörden att partiet inte har en budget som håller måttet vad gäller innehåll och form och som måste göras om. Det vill säga en mycket tydlig kritik av Juholts och Waidelichs budgetförslag och därmed arbete.

Gruppledaren är tillsammans med den ekonomiska talespersonen den viktigaste personen i riksdagsgruppen, vid sidan av partiledaren. Det är ovanligt att gruppledaren ifrågasätter den ekonomiska talespersonen och den motsättningen är det i dag ingen som vågar diskutera offentligt.

Stämningen i riksdagsgruppen är nu spänd. Läget blev inte bättre av att Tommy Waidelich i går presenterade en del av budgetförslaget trots att helheten inte godkänts och att gruppen ska diskutera budgeten på måndag och tisdag.

Vilka förslag partiet till slut kommer att lägga fram, får vi veta först om en knapp vecka.