Sjunde AP-fonden har tappat 20 miljarder

2:38 min

Sjunde AP-fonden, den premiepensionsfond som de som inte aktivt väljer fond sparar i, har tappat en femtedel av sitt värde på bara två månader. Det handlar om 20 miljarder kronor. Att raset är så stort beror på att Sjunde AP-fonden efter politiska beslut tar högre risker.

En som riktar skarp kritik mot att Sjunde AP-fonden tar högre risker är Niklas Lundberg, som utvärderar fonder på företaget Indecap.

– Det märkliga i det här tycker jag är att det är den lilla spararen, förmodligen den som är minst kunnig i det här, som hamnar i sjunde AP-fonden, och i mitt tycke den som inte ska ha den här höga risken, säger Niklas Lundberg. Det ska man ha om man har en god ekonomi vid sidan om och om man är kunnig och medveten om vad man hoppar på, då går det bra att ta den här risken.

Sen i maj förra året tar Sjunde AP-fonden större risker med hjälp av avancerade finansiella instrument, för att kunna gå 50 procent bättre i uppgång. Nackdelen är att det samtidigt går lika mycket sämre i nedgång.

Den här hävstångseffekten uppnår Sjunde AP-fonden genom att anlita internationella investmentbanker, för att kunna placera för mer än vad tillgångarna motsvarar. Enkelt uttryckt tar fonden 100 kronor från spararna och köper aktier för 150 kronor.

Det är det vi ser nu när börserna faller och Sjunde AP-fonden har tappat en femtedel av sitt värde.

– Sparande i pensioner måste ses över väldigt långa tidsperioder, säger Richard Gröttheim, vd för Sjunde AP-fonden. Det är klart att det aldrig är trevligt när det går ner kraftigt under en kort period, men man måste då lyfta blicken och titta på vilka sparhorisonter vi har. Det är 30-50 år och i det perspektivet ingår det här lite grann i spelet, att det går upp och ner.

Den högre risken som Sjunde AP-fonden tar är ett resultat av politiska beslut. Konsekvensen av fallet de senaste två månaderna är att värdeutvecklingen för fonden, sedan starten för elva år sedan, nu ligger på minus sju procent.

Gunther Mårder är vd på Aktiespararna är inte förvånad över utvecklingen.

– Jag är inte överraskad mot bakgrund av det beslut som har fattats hos AP-sju. Man har tillåtit sig att vara överexponerad mot aktier, genom att belåna och därmed ha mer än hundra procent i sin aktieportfölj. Då kommer ett ras innebära att man faller kraftigare än börsen.  

Spararna i Sjunde AP-fonden måste själva aktivt välja om de vill ha en pensionsfond som inte går ned så mycket i dåliga tider.

Richard Gröttheim tycker att de har informerat spararna om de högre riskerna och säger att man inte kan få en bra avkastning om man inte tar risker.

– Det går aldrig att säkra att det inte blir förluster och så är det ju med all placeringsverksamhet. Men man ska ha klart för sig att det inte finns något alternativ där man får låg risk och hög avkastning. Ska man ha högre avkastning så måste du ta någon form av risk.