Lång väg till EU för forna Sovjetrepubliker

2:09 min

Det är för närvarande inte aktuellt att ens diskutera ett framtida EU-medlemskap för gamla Sovjetrepubliker som Ukraina eller Georgien. Det sa statsminister Fredrik Reinfeldt när toppmötet för EU:s östliga partnerskap inleddes på torsdagen.

Partnerskapet är menat att knyta tätare band mellan Ukraina, Georgien, Moldavien, Azerbajdzjan, Armenien, Vitryssland och EU.

– Det är inget nytt att det finns kartritare i Europa som säger hit men inte längre, säger Fredrik Reinfeldt om att de före detta Sovjetrepublikerna skulle kunna bli medlemmar i EU i framtiden.

I ditt sinne, hur nära är de till att de här länderna bli medlemmar i EU?

– Jag aktar mig för att uttrycka det som något som ligger nära eller i liknande termer av det enkla skälet att det tjänar varken vi eller de länderna på.

– Även för oss som är mest måna om goda relationer österut är det viktigt att påpeka att det är många reformsteg kvar att ta, att det kommer att ta lång tid och att det är mycket kvar att göra.

EU bidrar med över fem miljarder kronor till att bland annat bygga upp en mer europeisk samhällsstruktur och ekonomi i de här länderna.

Moldavien ses allmänt som det land som just nu lyckas bäst, medan diktaturen Vitryssland till stor del straffar ut sig självt från det här partnerskapet.

Men här vid toppmötet i Warszawa är Ukraina EU:s främsta huvudvärk. Flera EU-ledare har skarpt kritiserat president Viktor Janukovytj för rättsprocesserna mot bland andra förra premiärministern Julia Tymosjenko.

Utrikesminister Carl Bildt har kallat det "skådeprocesser". Ändå anser statsminister Fredrik Reinfeldt att EU bör slutföra de pågående förhandlingarna med Ukraina om ett frihandelsavtal.

– Det blir som ett påtryckningsmedel för att modernisera och utveckla ekonomins funktionssätt.

Men kan inte det ses som en triumf för Janukovytj?

– Jo, men samtidigt tror jag att det kan vara en triumf för oss om ett så stort land som Ukraina kan få ett fördjupad frihandelsavtal med oss andra. Så får vi kanske i huvudsak söka andra påtryckningsmedel mot president Janukovytj.