Många berättelser om vanvård i slutrapporten

1:58 min

I dag presenteras slutrapporten "Vanvård i social barnavård", om de vanvårdade fosterhemsbarnen. Det är en rapport som innehåller många ohyggliga berättelser från nära ett sekel av missförhållanden och övergrepp.

Lars Waerner är ett av de utsatta fosterhemsbarnen, som i dag är ordförande den ideella i föreningen Stulen Barndom Stockholm.

– När jag var tio år kom jag till Dalsland till en bondgård. Första dagen blev jag nerslagen med en klockren höger rätt på käken, så att jag tuppade av. När jag kvicknade till frågade jag gråtandes varför farbror gjorde så, eftersom jag inte hade gjort något. Det här har du för att du ska lära dig att veta hut din jävla horunge, sa han. Det var min start på tre års helvete i Dalsland, säger Lars Waerner.

Lars Waerner är långt ifrån ensam om att ha blivit utsatt för vanvård och misshandel, psykisk och fysisk. Någon exakt siffra finns inte. Utredningen som ligger till grund för slutrapporten har intervjuat cirka 900 personer och 2 000 personer har hört av sig.

Enligt Riksförbundet för Samhällets Styvbarn är mörkertalet stort, eftersom många inte vill träda fram, men den uppskattar antalet drabbade till mellan 2 000 och 7 000 personer.

Dokumentation i dess olika former har varit dålig, kanske gjordes ingen eller kanske har delar städats undan av de ansvariga. Det är ett av problemen med regeringens och oppositionens beslut som togs i går, att de utsatta barnen ska kompenseras med 250 000 kronor - Hur många är de och vilka ska ha rätt till pengarna?

– Det är de som har varit placerade av samhället i fosterhem eller på institution under tiden 1920 till 1980 och som har varit utsatta för allvarlig art av vanvård/övergrepp, säger Maria Larsson, barn- och äldreminister.

Någon form av stödbevisning vid sidan av den egna berättelsen kommer att krävas, men hur kravet kommer att formuleras är inte bestämt. En nämnd ska utses och riksdagsbeslut krävs innan utbetalningen kan göras, och när det sker är osäkert.

– Jag har fått upprättelse för det som jag har varit med om, när jag har fått den offentliga ursäkten och den ekonomiska ersättningen, men arbetet går vidare. Vi kommer att bevaka så gott vi kan.

Lars Waerner väntar på denna dag, men bara att få berätta och bli lyssnad på har varit ett steg att gå vidare för egen del.