Drygt 85 jobb försvinner på Aftonbladet

Den norska mediekoncernen Schibsted inleder ett besparingsprogram som ska sänka kostnaderna med 190—210 miljoner norska kronor. I Sverige görs de största besparingarna på Aftonbladet, där 65—85 tjänster försvinner.

Totalt i Schibsteds svenska verksamhet berörs mellan 90 och 110 heltidstjänster, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Schibsted äger även Svenska Dagbladet.

Kostnaderna i den svenska verksamheten ska sänkas med cirka 150 miljoner kronor, med full effekt 2013. Omkring hälften av besparingen sker genom personalneddragningar, enligt Schibsted.

"Genom att genomföra åtgärder nu får vi möjlighet att fortsätta vara offensiva och utveckla erbjudandet till läsare och annonsörer", säger Aftonbladets vd Anna Settman i ett pressmeddelande.

På torsdagen flaggade Bonnierägda Expressen för ett sparprogram som ska sänka kostnaderna med 50—60 miljoner kronor.

– Aftonbladet har sökt och fått mandat för att spara 100 miljoner kronor med full effekt 2013. Hela den svenska verksamheten inom Schibstedkoncernen har mandat för att spara 150 miljoner, säger Olof Brundin, informationsdirektör vid Schibsted Media Group, till Ekot.

Totalt handlar det om 65 till 85 tjänster på tidningen.

Hur kommer SvD att påverkas av sparpaketet?

– Det vet jag inte ännu, Svenska Dagbladet har under en rad år dragit ner sina kostnader. Inget i dagsläget säger att vi ska ha någon dramatik där, säger Olof Brundin.

I dag kl 10.30 på förmiddagen kommer personalen vid Aftonbladet och Svenska Dagbladet att informeras om de kommande sparpaketen.

På måndag den 3 oktober inleds de fackliga förhandlingarna med SJF, Svenska journalistförbundet, och Unionen.

Ekot/TT