ovanåker

Hur är det att vara kort men inte liten?

1:46 min

Kort men inte liten, är en faktabok om hur det är att vara kortvuxen. Boken vänder sig främst till barn, och ger en övergripande information om varför en del blir kortvuxna. I Ovanåkers kommun har biblioteken köpt in boken och där ordnas sagoläsning för förskolebarn.

Helén Jonsäll är 127 cm lång. Hon bor i Edsbyn och är den enda i sin familj som är kortvuxen.

För att informera om hur det är att vara kortvuxen läser hon ur boken Kort men inte liten för barnen i förskolan. Hon tycker att barn är en bra målgrupp när man vill förändra attityder och sprida information.

Till kortvuxna räknas kvinnor som är under 150 cm och män under 165 cm. Att vara kortvuxen är ett funktionshinder och man har då rätt att få hjälp att exempelvis anpassa sin bostad eller arbetsplats.

Men Helén Jonsäll upplever att Försäkringskassan blivit hårdare. När hon tog körkort och skaffade bil 1989 fick hon bidrag för att anpassa bilen, men när hon behövde byta bil blev det nobben.

– Det är klart att man blir ledsen och frustrerad över varför det ska vara så. Tror de att jag har växt sedan 1989?, säger Helén Jonsäll.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sverigesradio.se