Hägglund välkomnar utmanare

1:38 min

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund uppmanar sina kritiker att ställa upp och kandidera mot honom inför partiets riksting i januari. KD-ledaren säger att han gärna vill mäta sitt förtroende mot andra kandidater.

– Jag skulle vilja se någon person som ställer sig upp och säger ”Jag vill bli partiledare”, och så får vi ta en mätning då på rikstinget då medlemmarna får ta ställning. För den här situationen som vi har när man inte har något att mätas mot, den blir ju inte så värdefull.

I en debattartikel som cirkulerat bland riksdagsledamöter som vill byta ut Hägglund kräver Hägglunds kritiker en öppnare valprocess. De vill att Kristdemokraterna ska ta efter Centerpartiet och Miljöpartiet och låta flera kandidater göra turnéer i landet för att presentera sig och sin politik. Något som Hägglund själv nu alltså säger sig välkomna.

Göran Hägglund hävdar att den interna striden är politisk, att en del av hans opponenter vill styra kristdemokraterna åt höger.

– Det finns en del i partiet som vill dra partiet åt höger, som lägger ned mycket tid och kraft åt att propagera för stora skattesänkningar för välbeställda.

Flera av de interna kritikerna väljer att rikta in sig på Hägglunds personliga egenskaper. Som Malin Appelgren i Stockholms län i p1-morgon tidigare i veckan:

– Jag tror att han är en ganska utarbetad person. Vi tycker att det saknas den här riktiga gnistan att leda oss framåt. Vi tror inte att han har tillräcklig energi, kraft och pondus för att ta oss ur det här mörka opinionsläget som vi nu befinner oss i.

Det här en typ av kritik som Göran Hägglund tycker är omöjlig att bemöta.

– Hur tror du man försvarar sig mot sånt här? Frågar Hägglund.

– Vad tycker du om att folk säger såna här saker?

– Ja, vi lever i ett fritt land, folk får säga vad de vill och ses så har vi en process för det här.