Stockholmsprofessor ny i Svenska Akademien

2:48 min

Tomas Riad blir ny ledamot i Svenska Akademien efter Birgitta Trotzig, som gick bort tidigare i år. Tomas Riad är professor i nordiska språk vid Stockholms universitet. Han har även arbetat vid Stanford University och universitetet i Vilnius.

– Det känns fantastiskt och enormt hedrande, säger Tomas Riad. Jag är ju ganska hårt inriktad på språkets struktur, framförallt ljudstruktur håller jag på med. Det som kallas phonologi. Jag håller också på med grammatik och underivsar i det.

Vilket är ditt främsta litterära område?

– En del av min forskning vetter mot bunden vers. Där tangerar jag litteratur ganska mycket men inte som litteraturvetare. Det är jag inte alls.

Har du någon poet eller författare som du beundrar?

Nej, så starka individuella litterära intressen har jag inte på det sättet, säger Tomas Riad. Jag kanske har haft perioder så där. Jag kommer ihåg när Elfriede Jelinek fick sitt Nobelpåris då läste jag en hel del av hennes böcker. När man använder språket på ett så annorlunda sätt och ändå får med sig en stark känsla och man behåller intresset. En del som skriver så komplicerat kan vara svårt att engagera sig i.

Tycker du att det finns ett underskott på kvinnor i Svenska Akademien?

– Nej, det har jag ingen åsikt om. En sak som jag gillar med Akademien är att de är fria så de får göra som de vill.

Vad har du för relation med Akademien?

– Jag känner Bo Ralph. Det är den jag känner bäst. Han är en kollega. Sture Allén har jag träffat i mitt yrke någon gång. De övriga har jag träffat men känner inte särskilt väl.

Hur känns det att bli inkastad så här i hetluften, precis innan Nobelpriset ska tillkännages?

– Det har jag faktiskt inte hunnit känna efter, säger Tomas Riad. Jag kommer nog bli varse om hur det är. Jag är nog inte i hetluften utan det är nog att jag blivit invald som är det mest omtumlande, säger han.

Reporter Hedvig Weibull, Kulturnytt P1