Fängslade journalister

Eliasson: ”Måste klargöra deras syfte"

1:03 min

I snart tre månader har journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye suttit fängslade i Etiopien åtalade för terrorbrott. I det här läget måste den svenska regeringen tydligt klargöra Johan och Martins syfte. Det anser Jan Eliasson, socialdemokrat med lång erfarenhet av diplomati.

– Man bör understryka redan nu hur viktig frågan är för regeringen och för opinion, underförstått att det skulle skada våra förbuindelser om man inte tog hänyn till att de är journalister om var på väg att göra sitt jobb om vi då hoppas att landet kan acceptera att journalister gör, säger Jan Eliasson till P4 Väst.

Provinsen som Johan och Martin gav sig in i är stängd från omvärlden och antagligen vill Etiopien behålla det på det sättet.

Av den anledningen kan det vara läge att kombinera de vanliga diplomatiska kontakterna med ett tydligare klargörande menar Jan Eliasson.

– Det som är oroande är att denna provins är en provins där det föregår någonting som är en allvarlig konflikt för landets makthavare och att de de kan vilja statuera ett exempel, och då tror jag att det är lika bra att vi gör klart för etiopierna att vi vet att de har det problemet, men att det inte ska hindra dem från att behandla dessa personer som journalister, säger Eliasson.