Arabiska våren väntas få Nobels fredspris

1:31 min

Nästa vecka vänds världens blickar mot Norden när Nobelpriserna offentliggörs i Stockholm och Oslo.

Fredspriset som har mest politisk sprängkraft går sannolikt till insatser under den arabiska våren.

Demonstrerande egyptier på Tahrirtorget i Kairo. De fredliga protesterna ledde till att diktatorn Hosni Mubarak föll. Det har varit ett dramatiskt år och sannolikheten är stor att insatser under den arabiska våren belönas med fredspriset. I dag hålls det sista mötet i den norska Nobelkommittén där det varit oenighet in i det sista.

Den egyptiska 6 april-rörelsen, som grundades av Israa Abdel Fattah 2008, är en förhandsfavorit och kom att spela en viktig roll under revolten i vår.

En annan möjlig pristagare är egyptiern Wael Ghonim på Google i Mellanöstern som höll nätet öppet under revolten. Sociala medier blev viktiga verktyg. Nobelkommitténs ordförande har uttryckt en vilja att priset ska följa tidsandan.

Fredsbegreppet har vidgats så att insatser som gäller miljö, klimat och mikrolån till fattiga belönats. Det har blivit mycket omdiskuterat. Kommittén lägger också in informationsförmedling i fredsbegreppet.

Tunisiskan Lina Ben Mhenni, bloggare och universitetslärare, med en viktig roll under revolten i Tunisien är också en favorit.

Journalistiskt arbete kan också belönas. al-Jazeera, med sina arabiska och engelska tv-kanaler, är nominerat och har diskuterats ingående av Nobelkommittén. al-Jazeera har gett människor en ny röst i hårt kontrollerade arabländer.

I år är 241 personer och organisationer nominerade.

Redan inför nästa års fredspris strömmar det också in nomineringar. Norges statsminister Jens Stoltenberg har fått flest förslag från hela världen för hanteringen av terrorattackerna i Oslo och på Utöya i somras.