Animefestival i Stockholm

I veckans Kino kan du höra bland annat serietecknaren Lisa Medin, apropå att det är Animefestival i Stockholm just nu. Vi bad Lisa lista sina fem bästa Anime-rullar! (Lisa kan du bland annat se mer av i magasinet Utopi).

Lisas Animetips:

1. Berusaiyu no Bara (Versailles Ros - även känd som Lady Oscar)

All utbrytarshoujos* moder. Berättelsen, som utspelar sig åren innan den franska revolutionen, handlar om Oscar François de Jarjayes, en adelsflicka som uppfostras till man. Det är än idag ett epokgörande epos, med fokus på lojalitet, klass och genus

2. Paranoia Agent

Filmregissören Satoshi Kons tretton filmkoncept som slutligen blev en tv-serie. Det fjortonde konceptet skall enligt utsago mynnat ut i filmen Paprika.


3. Kuragehime (manetprinsessan)

En ganska ny upptäckt. Handlar om en grupp kvinnliga nördar - varav en ung, manettokig illustratör - som får hjälp av en modemedveten transa att bevara huset dom bor i. Välberättad och humoristisk.


4. Neon Genesis Evangelion

Freudiansk ungdomsserie om faderskomlex, världens undergång och - framför allt - stora robotar. Ansedd som en klassiker i animésammanhang.


5. Shoujo Kakumei Utena (Revolutionsflickan Utena)

 En drömsk flickserie om hemliga sällskap, dueller, förbjudna känslor, mystik och - såklart - att växa upp. Gott om rosor, vackra unga män och tonvis med symbolik.

* Shoujo = ordet för ung flicka, är även benämningen för manga och anime med unga flickor som ålgrupp.