Birgitta Ohlsson: EU:s budget måste förändras

1:28 min

Sveriges EU-medlemskap kostade över elva miljarder kronor förra året. Bara två länder betalar mer till EU visar nya siffror, och enligt EU-minister Birgitta Ohlsson är det här ännu ett tecken på att EU måste förändra sin budget.

– Jag brinner för Europatanken. Jag tycker att det är viktigt att vi på samma sätt som vi har sunda statsfinanser på hemmaplan ska vi ha också i Europa. Det är ohållbart att vi har en EU-budget där majoriteten av pengarna går till jordbruksstöd och regionalpolitik, säger Birgitta Ohlsson.

– Vi måste satsa på framtiden, på forskning, klimat och utveckling, det ska stå i centrum, säger EU-ministern.

Över 11 miljarder kronor är skillnaden mellan den EU-avgift Sverige betalade in förra året och de EU-bidrag som kom tillbaka till Sverige, inte minst i form av jordbruksstöd.

Enligt EU-kommissionens nya finansiella rapport är det bara Belgien och Tyskland som är större nettobetalare till EU än Sverige, i relation till ländernas bruttonationalprodukt.

Storbritanniens nettobidrag till EU har nästan fördubblats på tre år, men fattigare länder som Lettland och Ungern får i stället tillbaka betydligt mer pengar från Bryssel än vad de betalar in i avgift.

Sverige och flera andra rikare länder har just inlett en politisk strid mot EU-kommissionens förslag om att öka unionens totala budget fram till 2020 med mellan fem och elva procent, beroende på hur man räknar.

Det här skulle innebära att Sveriges avgift ökar med runt 10 miljarder kronor per år, och samtidigt minskar den rabatt på EU-avgiften som Sverige i dag har. Birgitta Ohlsson kallar EU-kommissionens förslag "oacceptabelt".

– Kommissionen måste rätta mun efter matsäcken, säger hon.