Regeringsskifte kan bli aktuellt i Polen

1:54 min

I Polen vinner oppositionen mark inför parlamentsvalet nästa helg, den 9 oktober. För ett par månader sedan tydde allt på en promenadseger för sittande premiärminister Donald Tusk, men nu varnar även han för ett möjligt regeringsskifte.

– Jag kommer rösta blankt för det finns ingen jag vill rösta på, säger 20-åriga Natalia som säljer smycken på en av Warzawas stora avenyer.

Det är två högerpartier som slåss om makten här i Polen: premiärministerns högerliberala parti Medborgarplattformen och det konservativa partiet Lag och Rättvisa, som grundades av tvillingarna Kaczynski.

Under Polens dryga 20 år som demokrati har ingen sittande regering lyckats bli omvald. I somras verkade det vara klart att premiärminister Tusk skulle bli den förste regeringschefen som lyckas med detta, men i de senaste opinionsmätningarna har Lag och Rättvisa krupit allt närmare.

Nyligen gick premiärministern för första gången ut och pratade om ett möjligt valnederlag. Wojciech Cegielski, politisk reporter på polska radion, tror att Tusks utspel mycket är ett sätt att motivera sina sympatisörer att verkligen gå och rösta nästa helg.

– Väljarna som stöder regeringen, som stöder Medborgarplattformen, har inte alltid bestämt sig för om de verkligen ska gå och röstade. Ultrahögerns väljare, som röstar på Kaczynski, är däremot fast beslutna. Det här utspelet av premiärminister Tusk kan vara ett sätt att säga "snälla, gå till röstlokalerna, om ni inte vill att vi ska förlora valet", säger han.

Aborter och enkönade äktenskap är ett par valfrågor där Lag och Rättvisa står nära den moralkonservativa katolska kyrkan. Men valdebatten handlar annars mest om ett politiskt käbbel, enligt Wojciech Cegielski.

Donald Tusks regering beskrivs av oppositionen som "regeringen som inte gör nåt", medan regeringen å sin sida försöker måla upp bilden av Jaroslaw Kaczynskis parti som en destruktiv kraft som bara försöker riva ner allt som finns.

Även om den konservativa oppositionen kanske lyckas få fler röster än regeringspartiet är många politiska bedömare ganska övertygade om att Tusk kommer att sitta kvar som premiärminister. För Jaroslaw Kaczynski kommer knappast att kunna bilda en fungerande regeringskoalition, enligt Wojciech Cegielski.