EU orolig för att Grekland inte ska uppfylla kraven

0:54 min

Representanter från EU och Internationella valutafonden har i dag mött grekiska regeringsrepresentanter för att diskutera Greklands nödlån. Och det har uttryckts oro för att landet inte ska klara sina åtaganden.

Grekland har lovat att minska antalet statlig anställda med en femtedel. Om inte det sker kan EU hålla inne med det lån på drygt 70 miljarder kronor som Grekland så väl behöver.

Enligt nyhetsbyrån Reuters var man på mötet oense om hur bra den greksiska staten hittills har varit på att minska antalet anställda.

30 000 statsanställda ska enligt planen flyttas till en personalpool, med minskad lön, för att sedan avskedas efter ett år. Men EU-representanterna har uttryckt oro för att det bara kommer att bli en förtäckt förtidspension, och inte ge några reella besparingar.

I morgon kommer det grekiska parlamentet att fatta beslut om personalbesparingarna. Om inte Grekland får lånet på åtta miljarder euro riskerar landet att inte kunna betala ut de statsanställdas löner om ett par veckor.