Ny lag om förföljelse kan ge fyra år

2:18 min

Den nya lagen om stalkning, eller olaga förföljelse, som trätt i kraft i helgen kan nu ge en förföljare upp till fyra års fängelse.

Lagen kommer att få stor betydelse för de svenskar som förföljs och trakasseras via mejl och andra sociala medier.

Agneta Syrén är kriminolog och jurist och har skrivit flera böcker om olaga förföljelse.

– Sverige är relativt väldigitaliserat väldigitaliserat och i och med det så kan förföljelsen göras på en annan nivå, nämligen att man förföljer digitalt, säger hon.

Vad är egentligen olaga förföljelse om man ser till sociala medier?

– Man har testat det i USA. Då säger man att det inte är ett elakt mejl eller ett inlägg på Facebook där man talar om att man hatar någon. Och det är inte heller två eller tre inlägg. Men det kanske är olaga förföljelse när man närmar sig fyra, fem och sex inlägg, som sker repetitivt, trots att man säger åt personen att sluta, säger Agneta Syrén.

Hur svenskt rättsväsende kommer att använda sig av lagen återstår att se.

Tidigare har den som blivit förföljd bara kunnat polisanmäla enskilda händelser och brott, som hot, kränkning eller misshandel. Men den nya lagen, som trädde i kraft i lördags, samlar alla de upprepade trakasserierna under benämningen olaga förföljelse, och kan ge fyra års fängelse.

– Vi har en grövre skala med fängelse upp till fyra år och då har polisen rätt att kontrollera vem som ligger bakom ett visst telefonnummer och att göra telefonavlyssning. Så man får fler verktyg för att få underlag för en fällande dom, säger Agneta Syrén.

Problemet med olaga förföljelse är stort, särskilt hos kvinnor. Ann-Sofie Sterio är verksamhetsansvarig på kvinno- och tjejjouren i Borlänge.

– Ofta handlar det om massvis med telefonsamtal och hundratals sms om dagen, säger hon.

När det gäller dem som tilldömts besöksförbud kommer den nya lagen innebära att åklagare lättare kan bevisa överträdelser, enligt Agneta Syrén. För besöksförbudet kan även brytas i och med att det skickas sms eller mejl.

– Då kan personen dömas. Och om man har fotboja har man ju en elektronisk övervakning på den här personen.

Tror du att det blir vanligare att en person som förföljer någon tilldelas fotboja framöver?

– Ja, det tror jag. Och jag tror att det är ett bättre skydd för den som är utsatt för förföljelse än besöksförbudet som i sig egentligen bara är en papperslapp, säger Agneta Syrén.