Danmarks regering klar – presenteras i morgon

1:22 min

Ikväll träffar den socialdemokratiska ledaren Helle Thorning-Schmidt den danska drottningen för att meddela att hon kan bilda regering.

I dag blev det slutligen klart att de danska Socialdemokraterna tillsammans med Socialistiskt Folkeparti och Radikale Venstre bildar en gemensam regering. Förhandlingar fördes in i det sista.

Blivande statsminister Helle Thorning-Schmidt möttes av stående ovationer när hon i eftermiddag kom till den socialdemokratiska Folketingsgruppen för att meddela att regeringen är klar och för att berätta om den regeringsplattform de tre blivande regeringspartierna kommit överens om.

I två veckor har Socialdemokraterna, Socialistiskt Folkeparti och Radikale Venstre förhandlat om en gemensam regering med Enhedslistan som stödparti.

Enligt danska medier vill den nya regeringen lägga ned Integrationsministeriet. Dessutom vill man ta bort starthjälpen, begränsningen i sjukpenningen och kontanthjälpen som man kan få vid arbetslöshet. Dessutom ska en officiell definition på fattigdom införas, liksom en fattigdomsgräns, enligt Danmarks radio.

I morgon kommer nya statsministern Helle Thorning-Schmidt att presentera den nya regeringen och offentliggöra regeringsplattformen. Men hon säger redan i dag till TV2 News att hon är nöjd med den överenskommelse partierna gjort.

– Jag är otroligt nöjd, ni får se när vi lägger fram regeringsplattformen att den är riktigt bra och kommer att föra Danmark vidare och modernisera Danmark, säger Helle Thorning-Schmidt