Odell kandidat till partiledarposten för KD

0:36 min

Förre statsrådet Mats Odell har bestämt sig: Han kandiderar till partiledarposten för Kristdemokraterna, meddelade partiet på söndagen.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund har nu en konkurrent om partiledarposten. I eftermiddag meddelade Mats Odell partiets valberedning att han avser att kandidera, enligt ett pressmeddelande från partiet.

Mats Odell är hittills den enda utöver Göran Hägglund som har meddelat sin kandidatur till valberedningen inför partiets riksting i januari.

Igår krävde 19 framträdande partimedlemmar på Svenska Dagbladets debattsida att Göran Hägglund ska bytas ut, för att säkra partiets plats i riksdagen efter nästa val.

Tidigare har Mats Odell sagt att han bara var beredd att kandidera till partiledarposten om Hägglund var beredd att lämna den.

I Ekots lördagsintervju uppmanade Göran Hägglund sina kritiker att stiga fram och bli hans utmanare.

Chatrine Pålsson Ahlgren är ordförande i valberedningen.

– Vad vi informerar om idag är att det finns två kandidater till partiledarposten.

Är det bra med två kandidater?

– Eh, det är väl bra att vi informerar när det finns.

 Utmanaren Mats Odell vill i kväll inte kommentera att han nu siktar på partiledarposten. Odell är KD:s andre vice ordförande och  har tidigare haft två olika ministerposter. Partiledaren Göran Hägglund säger till TT att han välkomnar Odells besked, och säger att det blir ett bra underlag för de ställningstaganden som ska göras av partiets medlemmar och ombuden på rikstinget i januari. Och tills dess ska valberedningen bestämma om de förordar Odell eller Hägglund.

– Fyra veckor innan rikstinget som är den 28 januari så ska rikstingsombuden har valberedningens förslag så det fortgår precis som vi har lagt upp vårt arbete, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.