Socialdemokraterna ändrar sig om rut-avdrag

2:00 min

Efter åratal av motstånd accepterar nu socialdemokraterna rut-avdrag för hushållstjänster. Det framgår av partiets budgetförslag som presenteras den här veckan, erfar Ekot.

Den som köper tjänster som t ex städning eller tvätt kan dra av på skatten. Som mest handlar det om 50 000 kronor per person varje år, eller 100 000 kronor för ett hushåll.

Reglerna infördes av alliansregeringen och socialdemokraterna har kritiserat dem hårt. Avdraget gynnar högavlönade och är dåligt använda skattepengar, har varit ett par av argumenten.

Den nya socialdemokratiska ledningen vill inte gå till val en gång till på den här politiken och accepterar nu rut-avdrag.

Avdraget ska finnas kvar, men reglerna förändras. Om partiet får makten är det bara barnfamiljer och pensionärer som ska få göra rut-avdraget.

Dessutom ska det inte gå att dra av lika mycket på ett år. I stället för högst 50 000 kronor per person ska den som köper tjänsten i framtiden få dra av högst 25 000.

För ett hushåll skulle den nya maxgränsen alltså i stället för 100 000 kronor per år bli 50 000 kronor.

Även avdraget för hantverkartjänster, rot-avdraget, stramas åt i socialdemokraternas förslag. Även för den sortens tjänster ska köparen få dra av högst 25000 kronor per person och år.

Alla som gör rot-avdrag för hantverkartjänster i dag ska kunna fortsätta med det. Till skillnad från rut-avdraget ska inte rot-avdraget reserveras för barnfamiljer och pensionärer.

Som partiledningen ser det skulle de här förändringarna göra rot och rut mindre gynnsamma för höginkomsttagarna. Modellen skulle spara två miljarder kronor, pengar som kan användas till annat.

Socialdemokraternas partiledning ändrar sig nu också om a-kassan och skatten för pensionärer.

I utkastet till skuggbudgeten fanns inget förslag om några höjningar av taket i a-kassan, vilket ledde till stora protester i riksdagsgruppen. Enligt Dagens Nyheter finns det nu en ny kompromiss om saken.

Och enligt TV4 Nyheterna sänks skatten för pensionärer med 100-250 kronor, vilket är mer än dubbelt så mycket som i partiledningens kritiserade förslag.

Förslagen kommer efter en turbulent vecka inom socialdemokraterna där den nya partitoppen fått intern kritik av riksdagspolitiker för att offra socialdemokratiska hjärtefrågor.

Riksdagsgruppen möts i dag för att ännu en gång diskutera förslagen, men Juholt och kompani räknar enligt Ekots källor inte med att få backa om rut, eftersom förslaget godkänts av partiets mäktiga verkställande utskott.