Allt kärvare läge för sexåtalade Berlusconi

1:45 min

I dag återupptas rättegången mot Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, där han anklagas för att ha köpt sex av underårig och missbrukat sin maktställning. Affären kallas Rubygate och läget för Berlusconi blir nu allt kärvare.

Hinner premiärminister Berlusconi förlora makten i Italien, innan rättegången i affären Rubygate faktiskt blir av?

Allt fler spekulerar nu i att Italien kan stå inför ett nyval redan i vår, det vill säga ett år innan mandatperioden är slut. Kraven på Berlusconis avgång kommer från allt fler mäktiga parter i Italien.

Domstolsförhandlingarna i Rubygate-fallet skjuts eventuellt upp, eftersom Berlusconis advokater har begärt att Italiens författningsdomstol först ska avgöra om Milanos domare verkligen har kapacitet att hantera åtalet mot premiärministern. Det svaret dröjer in på nästa år.

Varken Berlusconi eller den unga marockanskan Ruby, som ska ha sålt sex till honom, väntas heller dyka upp i Milano i dag.

Italiens regeringschef kan snart stå inför fritt fall. I helgen var det skomagnaten Diego Della Valle, mannen bakom märket Tods, som gick ut i betalda helsidesannonser i flera stora dagstidningar med kravet på ett politiskt skifte.

Dagens politiker gav han underkänt. De ägnar sig åt privata intressen och försummar landets ekonomiska kris. Todschefens skarpa varning är bara en i raden från mäktiga kritiker. 

Confindustria, Italiens industriförbund, och den katolska kyrkan är andra som också efterlyser en omedelbar förändring.

Långt över en miljon namnunderskrifter lastades också av i Rom i fredags med krav på en folkomröstning om Italiens valsystem.

Det har fått Berlusconis allierade att fundera på om det inte vore mer gynnsamt att skyndsamt gå till val under rådande system och med en vänsteropposition, som fortfarande är svag.