Jonas Sjöstedt favorit bland vänsterdistrikten

2:17 min

Vänsterpartisten Jonas Sjöstedt drar nu i från i kampen om partiledarposten inom Vänsterpartiet. 13 av de 17 partidistrikt som bestämt sig i partiledarfrågan vill att Sjöstedt tar över efter Lars Ohly, antingen som ensam ledare eller som en av två i ett delat ledarskap. 

– Jonas har breda politiska kunskaper i sakfrågor som är väldigt aktuella idag; det gäller klimatfrågan, jobbfrågan och frågor om jämställdhet. Vi tycker samtidigt att han är den som bäst kan kommunicera det här, säger Marie Engström, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Värmland.

17 av 24 partidistrikt har nominerat kandidater eller avstått, 13 av dem för nu för fram Jonas Sjöstedt som nästa partiledare.

Sex av distrikten vill att han tar över som ensam partiledare, och lika många förslå att han ingår i ett delat ledarskap antingen med partiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson eller Rosanna Dinamarca, som nu är vice partiledare.

Uppsaladistriktet vill ha Sjöstedt men vet inte i vilken konstellation.  Distriktsstyrelsen i Storstockholm går mot strömmen och för fram partiets utrikes-talesperson Hans Linde.

Göteborgsdistriktet har Rosanna Dinamarca som favorit, men i första hand i par med Sjöstedt.

– Vi har haft en kräftgång under rätt många år. Rosanna Dinamarca har lyckats väl med de politiska utmaningar som hon tagit tag i inom partiet; det gäller inte minst skolpolitiken, säger Thaher Pelaseyed, distriktsordförande i Göteborg.

Vänsterpartiet lanserar sig som ett feministiskt parti, trots det har alltså inget distrikt som förstahandsval valt att föra fram en kvinna som ensam partiledare.

Enligt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kan det tolkas som att partiet inte lyckats få fram tillräckligt många starka kvinnliga kandidater.