Lidköping

Unga vanvårdade blir utan ersättning

1:20 min

Regeringens ersättning för vanvårdade fosterbarn gäller de som drabbats före 1980. Men vanvård i familjehem är inte unikt för dem. Anna från Lidköping, som utsatts i sitt familjehem under 80-talet  hamnar utanför ersättningen.

Vanvården i familjehem drabbar även de som varit fosterbarn efter 1980. Det menar Anna från Lidköping, som är en av alla som blev utsatta i sitt familjehem under 80-talet.

– Jag menar, det förekommer ju fortfarande och nu är vi i 2011. Man mår ju dåligt vilket år det än är, vi är ju människor och alla har ju rätt till ett värdigt liv, tycker jag.

Gränsen
Frågan om ersättning är ett hett diskussionsämne, och många drabbade är besvikna på gränsen som dragits vid att bara de som blivit utsatta i sitt familjehem före 1980 ska få kompensation för sitt lidande.

Anna blev utsatt för vanvård under hela sin tonårstid under sena 80-talet. Nu är hon verksam i Riksförbundet Samhällets styvbarn, vars medlemmar från Skaraborg träffades i helgen i Skara.

Kämpar
De kommer nu att jobba aktivt för att även de som blivit utsatta efter 1980 ska få ersättning.

– Vi ska kämpa för våra rättigheter också. Jag blev väldigt glad när första gruppen skulle få ersättning, men jag skulle bli nöjd om också vi andra får upprättelse av staten, hur de har behandlat mig och andra.