Vårdare dödad av intagen på häktet

0:51 min

En kvinnlig vårdare på häktet i Flemingsberg i södra Stockholm avled i dag efter att ha överfallits av en intagen. Fången som attackerade henne satt häktad för våldsbrott.

– Det är oerhört tragiskt, nästan ofattbart. Jag kan inte erinra mig om att någon anställd har blivit så illa misshandlad så att den avlidit, säger Inga Mellgren som är generaldirektör vid Kriminalvården.

– Upplivningsförsök pågick när jag blev uppringd vid halv elva. Jag åkte direkt hit och har försökt vara behjälplig. Vi är djupt berörda och ledsna över det som har inträffat, säger Gunilla Ternert, regionchef för kriminalvården Stockholm, på en presskonferens.

Hon har aldrig varit med om något liknande trots att hon arbetat inom kriminalvården i 40 år.

– Hon fördes snabbt till sjukhus, ambulans var snabbt på plats och vi har påbörjat en utredning för att se till att verksamheten flyter på som vanligt, säger Agneta Kempe, kriminalvårdschef på häktet i Flemingsberg.

Det har tidigare inträffat allvarliga händelser inom Kriminalvården där vårdare har överfallits av intagna, men aldrig i närheten av det som hänt i dag.

Bland annat har vårdare överfallits i samband med transport av häktade och även överfall i vårdares hem har inträffat.

Vad som hände i dag vill Kriminalvården inte berätta så mycket om just nu. Myndigheten hänvisar till att det pågår en mordutredning och att det råder förundersökningssekretess.

Kvinnan blev överfallen på en promenadgård i samband med rast. Gården ligger på taket till häktet. På plats ska även ytterligare en vårdare ha befunnit sig, men den personen ska inte ha fått några fysiska skador.

Den nu avlidna kvinnan, som blev 25 år gammal, har arbetat vid häktet sedan juli förra året. Den misstänkte är i 30-årsåldern och har suttit häktad i ett par veckor.

Enligt uppgift till TT satt den intagne som misshandlade fångvårdaren till döds häktad för mordförsök. 

Samtliga vårdare bär överfallslarm och beroende på utbildning olika typer av vapen.

Kriminalvården har haft krissamtal med personalen, men några omedelbara åtgärder i fråga om säkerhet har inte vidtagits.

Tidigare i dag berättade Gunilla Ternet, regionchef för Kriminalvården i Stockholm, för Ekot att det uppstod ett bråk mellan den intagne och vårdaren.

– Det blev ett bråk, ett tumult, i en av våra promenadgårdar i förmiddags. Hon blev överfallen av en intagen. Mer kan jag inte säga om det, för vi, och även polisen, håller på och utreder det, säger Gunilla Ternert.

Vem är det som ligger bakom det här?
– Det kan jag naturligtvis inte gå in på, men det är en som är häktad för våldsbrott.

Kriminalvårdens informationschef Anders Annerfalk säger att hot och påhopp förekommer mot personalen. 

– Men att det varit en så allvarlig misshandel att någon har avlidit har inte skett, som vi kan erinra oss, i modern tid. Det är synnerligen ovanligt.

Han pekar på att rutinerna hela tiden går ut på att minska hotbilden från fångarna, men understryker också att många av dem har svåra problem.

– Det finns ju alltid en osäkerhetsfaktor, säger Anders Annerfalk.