Neutriner tippade för Nobelpris i fysik

1:31 min

Idag tisdag vid lunchtid blir det offentligt vilken upptäckt eller uppfinning som belönas med årets Nobelpris i fysik. Vetenskapsradions Camilla Widebeck har funderat igenom tänkbara kandidater och bestämt sig för vad hon tror att det blir:

Tittar man på vilka områden som fått fysikpris några år bakåt ser det ut som det kan vara dags för partikelfysik nu - eller någon form av rymdfysik. Jag satsar på att det kommer att handla om neutriner från solen.

Neutriner är partiklar som bildas bland annat i solen och hela tiden forsar rakt genom jorden. För drygt tio år sen upptäckte japanska och kanadensiska forskare att de på vägen hit förvandlas mellan olika sorters neutriner. Av det kunde forskarna dra slutsatsen att neutrinon har massa - vilket de inte hade väntat. Det har påverkat vår grundläggande förståelse av fysiken och kan ge fysikpris till Atsuto Suzuki och Art McDonald.

Annars kan det bli pris för nåt som Einstein vägrade tro på och kallade spöklikt: Att två elektroner som skickas åt olika håll ändå kan uppvisa en sorts omedelbart samband. Fransmannen Alain Aspect och österrikaren Anton Zeilinger kan få pris för experiment med sån här märklig sammanflätning, som det kallas.

Osynlighetsmantlar som Harry Potters kommer det att pratas mycket om ifall det blir Nobelpris till John Pendry för forskning om material som kan lura ljus, så kallade metamaterial.

Men mest tror jag på Nobelpris i fysik i år till dem som påvisat neutrinernas förvanlingsnummer på väg hit från solen.

Vetandets värld idag tio över tolv sänds direkt från Kungliga Vetenskapsakademin, då får vi veta vilka som får årets Nobelpris i fysik.