S-kvinnor sågar förslag om att behålla rut-avdrag

1:52 min

Socialdemokraternas skuggbudget som ska presenteras på onsdag fortsätter att uppröra i de egna leden. Socialdemokraternas kvinnoförbund är kritiskt mot att partiet i sin budgetmotion accepterar rut-avdraget.

– Vi har ett kongressbeslut på att inte ställa oss bakom rut och då tycker jag vi ska ta ett rejält omtag. Vad som är viktigt då är att se proportionerna i det här, att vi måste ha ett förslag som vänder sig till alla samhällsklasser inte bara mot dem som har allra högst inkomster. Vi kan säga att rut egentligen är ett brott mot traditionell välfärdspolitik i Sverige, säger S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad.

Hon tycker att det är olyckligt att partiet väljer att ändra politisk inriktning i en skuggbudget, utan en bredare diskussion.

Även om inriktningen på förslaget är rätt, alltså att halvera skattereduktionen till 25 000 kronor per person och år, tycker Lena Sommestad att partiet inte får glömma bort andra viktiga frågor, som vilka arbetsvillkor som gäller bland rut-tjänsterna.

– Ja, de undersökningar som har gjorts visar att det här är ett område där det finns stora risker att man inte har bra arbetsvillkor och också att människor utnyttjas, säger hon.

Även Byggnadsarbetareförbundet är kritiskt i dag. Förslaget om att sänka avdraget från 50 000 till 25 000 kronor per person och år gäller även rot, eller hantverkstjänster.

Men det är framförallt bland hantverkstjänster som stora avdra görs. Förra året var det 200 000 personer som gjorde rot-avdrag över 25 000 kronor, att jämföra med ett par tusen som gjorde lika stora rut-avdrag.

Under eftermiddagen träffas den socialdemokratiska riksdagsgruppen, som även brottas med andra problem.

I förra veckan läckte det ut att löftet om höjd a-kassa var borta. Det kommenterades av partiets ekonomisk-politiska talesperson Tommy Waidelich i dag.

– Det stämmer inte. Jag har inte lagt något förslag när det gäller a-kassan. Den ryktesspridning som gäller a-kassan stämmer inte. Men jag kommer i dag att redovisa det utrymme som jag ser för förstärkt a-kassa och sedan får gruppen ta ställning till det, säger Tommy Waidelich.