Socialdemokraterna vill höja a-kassan

1:29 min

Socialdemokraterna vill höja ersättningen från a-kassan från 680 kronor till 900 kronor om dagen, och minska jobbskatteavdraget för dem som tjänar 50 000 kronor. Det erfar Ekot.

Den socialdemokratiska ledningen med partiledaren Håkan Juholt och partiets ekonomiska talespersonen Tommy Waidelich drog i dag ett förändrat förslag till budget för partiets riksdagsgrupp, jämfört med det förslag som fick mycket hård kritik i riksdagsgruppen förra veckan.

Enligt uppgift till Ekot vill partiledningen nu höja den högsta ersättningen i a-kassan från 680 till 900 kronor per dag. Det är något som inte fanns med i förra veckan.

Det pågår också en diskussion om hur avgiften till a-kassan ska se ut. Håkan Juholt vill förbättra systemet.

– Vi kommer att reparera a-kassan och sjukförsäkringen. Sverige ska inte vara ett land där arbetslösa och sjuka tvingas leva i fattigdom, säger han.

Partiledningen har också skärpt förslaget till höjd inkomstskatt från förra veckan. Nu ska de som tjänar minst 50 000 kronor i månaden få sänkt jobbskatteavdrag. För den som tjänar en miljon kronor i månaden blir det inget jobbskatteavdrag alls.

Därmed får de som tjänar mest betala mer i skatt.

Skatten för pensionärerna vill partiet sänka med ungefär 150 – 200 kronor i månaden, men det kan bli mer om det går att finansiera, enligt Ekots källor.

I tidigare budgetar har Socialdemokraterna sparat två miljarder kronor per år på försvaret. I förra veckans utkast var den summan sänkt till en halv miljard, och i dag verkar det som om partiet inte kommer att spara något alls på försvaret i sin budget.

Partiets verkställande utskott och riksdagsgruppens styrelse har redan godkänt budgetförslaget. Om riksdagsgruppen ställer sig bakom blir klart först i morgon. Först på onsdag offentliggörs det definitiva förslaget.