Rapport om hot och våld mot exilsyrier

2:20 min

Exilsyrier i USA och Europa, bland annat Sverige utsätts för blodigt våld, hot, dödshot och släktingar hemma i Syrien hotas till livet och misshandlas, när de letas upp av den syriska säkerhetstjänsten. I dag släpper Amnesty International rapporten: The long reach of the mukhabbarat - Underrättelsetjänstens långa arm - som dokumenterar den syriska statens övergrepp mot exilsyrier.

Cirka 30 aktivister, varav två i Sverige, intervjuas i Amnestys rapport. Alla har blivit hotade och trakasserade, vissa också misshandlade med träklubbor av syriska ambassadtjänstemän med diplomatisk immunitet.

Aktivisterna har filmats och fotograferats av ambassadpersonal när de har demonstrerat och de har alla stor anledning att vara oroliga för sina släktingar hemma i Syrien. I flera fall har släktingar gripits, hotats, torterats och tvingats uppträda i TV, för att där fördöma sin bror eller syster som "uppfört sig illa utomlands".

  

Iman al Baghdadi, som bor i Sverige, hittade ett hotbrev på hallmattan där det stod: Håll tyst, annars går varken du eller din familj säker. Strax efter det greps och torterades Imans bror i Damaskus. Och när Iman uppträdde i radio under pseudonym i somras, kom ett nytt brev där det stod: "Vi känner igen din röst".

   

I Sverige bor också Yasir al Sayed, vars familj i Syrien har hotats till döden på telefon och internet, och syrisk TV har visat bilder av Yasir och familjen där de utmålas som förrädare.

I USA har en 38-årig syrisk-amerikansk pianist, som spelade under en demonstration utanför vita huset, berättat hur hans föräldrar misshandlades i sitt hem i staden Homs. Pappan, en 77 år gammal läkare, kidnappades av säkerhetsstyrkor som satte honom i handbojor, och efter att ha misshandlat mamman blodig, låste de in båda föräldrarna på toaletten.

I USA har också den kände dissidenten Radwan Ziadeh och bloggaren Mohammed al Abdullah trakasserats öppet av ambassadpersonal. Radwan Ziadehs bror, affärsmannen Yassin, greps och fördes bort i Damaskus den 30 augusti.

Amnesty uppmanar till mer aktivt skydd av exilsyrier, att regeringarna i de länder där övergrepp har förekommit måste ta sitt ansvar och verka för att de som brukat våld mot aktivister åtalas och att syriska diplomater, som har begått lagbrott, utvisas.