S satsar på a-kassa och sjukförsäkring

1:50 min

I dag samlas den socialdemokratiska riksdagsgruppen på nytt för att besluta om skuggbudgeten. Under det tre timmar långa mötet i går presenterades flera förslag som fick gruppen på gott humör, bland annat höjd ersättning i arbetslöshetsförsäkringen. Även sjukförsäkringen kommer att få ytterligare tillskott, lovade partiets ordförande Håkan Juholt efter mötet.

– Vi kommer att reparera a-kassan och sjukförsäkringen. Sverige ska inte vara ett land där arbetslösa och sjuka tvingas leva i fattigdom, säger Håkan Juholt.

Förra veckan fick den socialdemokratiska riksdagsgruppen se ett utkast till skuggbudget, den första med Håkan Juholt som partiordförande och Tommy Waidelich som ekonomisk talesperson. Reaktionen blev våldsam, med besvikelse och ilska över att socialdemokratiska hjärtefrågor saknades.

Men när Juholt och Waidelich återvände i går gick det bättre. Enligt vad Ekot erfar innehåller den socialdemokratiska skuggbudgeten bland annat en höjning av a-kasseersättningen från dagens 680 kronor till 900 kronor, under de första 100 dagarna. Därefter sänks den till 750 kronor om dagen. Samtidigt föreslås att den högsta avgiften till a-kassan blir 120 kronor.

Pensionärerna föreslås få en skattesänkning på totalt 2,3 miljarder, vilket innebär mellan 150 och 200 kronor i månaden. Försvaret vill Socialdemokraterna inte längre spara in något på.

Skuggbudgeten innehåller även skattehöjningar. Jobbskatteavdraget föreslår man ska trappas av för månadsinkomster på cirka 50 000 kronor och upphöra helt för inkomster över en miljon om året.

Riksdagsgruppen diskuterade även sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar i ny tappning, till en kostnad av fyra miljarder kronor. Där nådde man inte fram till något slutligt förslag, utan fortsätter i dag.

Efter mötet pekade Tommy Waidelich ut skuggbudgetens viktigaste delar.

– Vår största profilfråga är att vi skapar ett utrymme för investeringar, som bygger Sverige starkt - utbildning, infrastruktur och bostäder. Sverige ska konkurrera med kompetens och kunskap, och det är det som är vårt främsta fokus, inklusive en mycket mer offensiv näringspolitik. Det är där som vi kommer att göra skillnad.