Grekiska skattesmitare söks med helikopter

Helikoptrar spanar efter odeklarerade pooler, skattesmitares namn listas och läkares dolda ersättningar offentliggörs. I kampen mot budgetunderskottet och för att beveka lånegivarna tar grekiska staten nu upp kampen mot rika skattesmitare.

Åtstramningarna har inte hjälpt, nu ska skattesmitarna tvingas betala. Uteblivna skatter beräknas motsvara halva landets budgetunderskott.

I Luxemburg sitter EU:s finansministrar i krismöte om Grekland igen. Tvivlen på landets förmåga att komma ur sin budgetkris är stora.

Svenske finansministern Anders Borg sa till journalister i morse att situationen är mycket allvarlig.

– Med en skuldnivå på 160-170 procent av bruttonationalprodukten är det en stor risk att man har spårat ur, säger han om Greklands senaste budgetprognoser för 2011-2012.

Anders Borg ser en stor risk för att det kan behövas ytterligare eftergifter från banker med fordringar på Grekland. De har redan har gått med på att sänka räntor och förlänga löptider, åtgärder som ska dra ned Greklands skuldbörda till och med 2020 med 21 procent.

– Jag vill inte gå in på detaljer. Men nu är det uppenbart att den grekiska statsskulden är på en väldigt, väldigt hög nivå och att något måste göras åt det, säger Borg.

Men den grekiske finansministern Evangelos Venizelos hävdar att budgetmålet för 2012 kommer att nås och tillräckligt resultat för att ändå övertyga EU, Europeiska Centralbanken och IMF, Internationella Valutafonden om att Grekland bör få nästa utbetalning på 8 miljarder euro.

Något som just nu är högst osäkert med inspektörer från de tre på plats i Grekland och ett planerat möte om nästa låneutbetalning nästa vecka inställt.

Nästa års underskott beräknas enligt grekiska finansministern till 6,8 procent av BNP när långivarna satt som mål 6,5 procent.

Recessionen fördjupas och ekonomin krymper.

Men inte för alla. Det finns fortfarande förmögna greker och det är de som nu ska skärskådas. Minsta lilla pool ska hittas av helikoptrar som flyger över de välsituerades kvarter i huvudstaden och andra städer.

En skamlista ska publiceras med alla som inte betalat skatt. En tidigare lista med 6 000 företag visade en skuld på motsvarande 280 miljarder kronor i skatter och avgifter. Men den listan fick föga effekt, eftersom flera av företagen redan hade gått i konkurs.

Den nya listan ska innehålla individer och har fått fart på grekerna. De som protesterar på gatorna och idag utanför finansdepartementet har klagat på att åtstramningarna bara drabbat svaga grupper och inte de riktigt rika.

Med den nya skattesmitarlistan ska till exempel läkare, som ofta får pengar under bordet eller i kuvert för att ge god behandling, synas.

En undersökning av läkares redovisningar mellan 2001 och 2008 visade att de deklarerade inkomster på 16,5 miljoner dollar, men på deras bankkonton fanns samma period mer än 41 miljoner dollar.

– Nu kommer det att bli konsekvenser och budskapet kommer att gå fram, hävdar Transparancy Internationals grekiske ordförande Costas Bakouris.

– Folk är rädda om sitt goda namn, de vill inte bli uthängda som skattefifflare, tror han.

Att inte betala skatt och ett korrupt system har länge varit accepterat i Grekland.

Den grekiska skamlistan ska släppas till grekiska medier. 

Men tidigare listor har varit bristfälliga. En fotbollsklubb, AEK, listades som skyldiga 140 miljoner dollar, men enligt klubben var det gamla uppgifter från 2004 och en domstol hade avgjort fallet till klubbens fördel, som nu är helt skuldfri.

Toppskurken på företagarlistan visade sig vara det statliga järnvägsbolaget, som är skyldigt 1,7 miljarder dollar.