Nobelpris i fysik för universums expansion

3:07 min

Årets Nobelpris i fysik går till Saul Perlmutter, Brian Schmidt och Adam Riess, för deras forskning kring supernovor. De har genom att observera avlägsna supernovor upptäckt universums accelererande expansion.

Pristagarna har studerat supernovor, exploderande stjärnor, och upptäckt att universum expanderar allt snabbare, något som var överraskande även för pristagarna själva.

– Det är en totalt överraskande och fantastisk upptäckt, säger Lars Bergström, professor i teoretisk fysik vid Stockholms universitet och sekreterare i kommittén för fysikpriset, till Vetenskapsradion.

Gravitationen borde få universums expansion att sakta in. Men så sent som i mitten och slutet av 1990-talet upptäckten pristagarna, som var verksamma i två konkurrerande forskargrupper, att universums expansion tvärtom hela tiden accelererar. Detta upptäckte de genom att studera ljusstyrkan från så kallade supernovor, det vill säga exploderande stjärnor.

I nästan ett sekel trodde man att universum expanderar som en följd av Big bang för 14 miljarder år sedan. Om expansionen fortsätter att gå allt snabbare så kommer universum att sluta som is.

Man tror att accelerationen drivs av så kallad mörk energi. Det är oklart exakt vad mörk energi är, men den utgör tre fjärdedelar av universum. Forskare som Vetenskapsradion talat med har ansett att det på grund av dessa oklarheter varit lite för tidigt att belöna denna upptäckt med Nobelpriset.

– Det är sant att det indikerar något därute som vi inte är helt säkra på vad det är och i brist på bättre brukar kallas mörk energi, medger Bergström.

Men han påpekar att den enklaste modellen för detta kom Einstein på redan 1917, då han upptäckte den konstanta energitätheten i tomrummet mellan galaxer. Senare har man insett att det innebär en repulsiv gravitation, det vill säga att kroppar stöter bort varandra, motsatsen till vanlig gravitation.

Riess och Perlmutter tilldelades i februari den så kallade Einstein-medaljen av Albert Einstein-stiftelsen i Bern, för "enastående forskningsbedrifter kopplade till Einsteins arbete".

Perlmutter, Riess och Schmidt har tidigare dessutom delat på det Hongkongbaserade Shaw-priset 2006 och det amerikanska Gruber-priset 2007.

Kommentarer från Perlmutter och Schmidt går att höra i tisdagens Vetandets Värld.