Bank i farozonen att bli krisens första offer

Den problemtyngda fransk-belgiska banken Dexia, med hög exponering mot Grekland, har fallit kraftigt på börsen. Oron stiger nu i eurozonen för att det här ska bli första offret för Europas skuldkris.

Men både den franska och belgiska regeringen är redo att gå in och rädda banken om så krävs. Det säger Belgiens finansminister Didier Reynders.

– Vi kommer att stå bakom både Dexia och andra banker för att de inte ska falla omkull, sa den belgiske finansministern Didier Reynders i dag till belgisk radio.

Han och hans franska motsvarighet Francois Baroin underströk i ett gemensamt uttalande i dag att de kommer att ta till "alla nödvändiga åtgärder" för att skydda Dexia motparter och långivare, och garantera bankens lån.

Dexia har enligt Financial Times statspapper för 20,9 miljarder euro, motsvarande 190 miljarder kronor, från skuldkrisdrabbade länder som Grekland och Italien. I går höll banken ett styrelsemöte där man diskuterade hur man ska hantera exponeringen mot Grekland, som ju står på allt skakigare ben.

Kreditvärderingsinstitutet Moody's har placerat banken under övervakning för en eventuell sänkning av kreditbetyget vilket har lett till kraftiga fall på börsen.

Dexia är noterad på Frankfurtbörsen och där föll aktien med över 30 procent i dag, trots finansministrarnas garantier.

Dexia, som var en av de första bankerna som räddades under finanskrisen 2008, riskerar att bli den första större europeiska bank som faller offer för eurokrisen.

Regeringarna fruktar att en kollaps skulle skapa en dominoeffekt bland Europas banker.