Beslutet som gör det billigare att visa fotboll

0:42 min

På tisdagen kom en ny dom som kan få stor betydelse för fotbollens ekonomi.

EU:s lagar om fri rörlighet innebar en smärre revolution för europeisk fotboll genom Bosmandomen i mitten av 90-talet, som gav fotbollsspelare ökad rätt att spela i klubbar i andra EU-länder. På tisdagen kom en ny dom som kan också få stor betydelse för fotbollens ekonomi.

EU-domstolen här i Luxemburg har nämligen idag beslutat att fotbollsfans har rätt att köpa billiga satellitdekoderkort för att kolla på matcher - även om detta innebär brott mot nationella tv-sändningsavtal.

Det aktuella fallet handlar om engelska Premier League, där brittiska pubägare köpte in grekiska satellitdekodrar för att kunna visa engelska fotbollsmatcher.

I Grekland är det nämligen billigare att titta på matcherna än vad det är i Storbritannien, och i sin dom slår EU-domstolen fast att det är mot EU:s lagar om fri rörlighet att - som Premier League gjorde - först teckna nationella avtal och sedan försöka stoppa de som utnyttjar prisskillnader mellan olika EU-länder.

Premier League senaste nationella tv-avtal i Storbritannien ger intäkter på enorma 20 miljarder kronor på tre år.

Dagens EU-dom kan innebära antingen att fotbollen framöver får svårare att dra in samma pengar via tv-avtalen, eller att det i stället blir dyrare att titta på t ex engelsk fotboll i andra EU-länder.

Jens Möller, Luxemburg
jens.moller@sr.se