kristdemokraterna

Hägglund tillbakavisar kritiken från Odell

1:57 min

I går förklarade Mats Odell varför han ställer upp som kandidat till ordförande för Kristdemokraterna. Han gav den nuvarande partiledaren Göran Hägglund kritik på flera punkter när det gäller hans sätt att leda partiet. Bland annat tror Mats Odell att han skulle bli en bättre förhandlare i alliansregeringen än vad Göran Hägglund är – vilket Göran Hägglund inte håller med om.

– Jag tror att det är viktigt att försöka göra en bedömning av de resultat som vi har fått genom förhandlingar de gångna åren. Den mandatperiod vi kan mäta helt och hållet, 2006–2010, har vi genomfört eller är på god väg att genomföra över 90 procent av det som vi Kristdemokrater hade på vårt valmanifest. Och det tycker jag att det finns alla skäl att vara nöjd med, säger Hägglund.

Odell ansåg vidare att han skulle ha en bättre kommunikation inom partiet, men också utåt till väljarna och till andra politiker. Ett resonemang som är svårt att förhålla sig till, anser Hägglund:

– Det är upp till medlemmarna och de aktiva inom partiet att bedöma vem som har mest av de egenskaperna, säger han.

Ska ni följa Centerpartiets, Vänsterns och Miljöpartiets linje att ha öppna utfrågninger runt om i landet?
– Vi har inte tidsmässig möjlighet att resa runt i distrikten på det sättet.

Ett av de avgörande skälen till att Mats Odell bestämde sig för att han vill bli partiledare är att han inte tycker Hägglund visat upp tillräckligt bra strategier för att förhindra att partiet åker ur riksdagen. Det har varit slogans utan politiskt innehåll, sade Mats Odell i går.

– Mats Odell som är en av dem i partiledningen är välkommen att fylla på med innehåll vilken dag som helst, svarar Hägglund.

Så det är inte bara ditt ansvar?
– Det är självklart så att de förtroendevalda har en särskild roll att fylla vad gäller att fylla politiken med innehåll och att presentera politiken.

Vill du fortfarande vara partiledare för Kristdemokraterna?
– O ja, jag känner att jag har ett väldigt starkt stöd i partiet.