Börsras över hela Europa

0:46 min

Greklandselände. Bankfrossa och börserna över hela Europa faller kraftigt igen. I Sverige har en fjärdedel av börsvärdet raderats sedan årsskiftet och det innebär att 350 miljarder kronor i privata besparingar försvunnit.

Tisdagen 4:e oktober blir ännu en raden av svarta dagar på börsen inte bara i Sverige utan övriga Europa också.

Skuldkrisen där Grekland inte förmår nå upp till långivarnas mål spelar en stor roll. Förtroendet för att landet ska kunna ta sig upp ur sin djupa recession är inte så stor. Den krisen drar med sig en rad banker i Europa, som lånat ut pengar till Grekland.

I morse kom nyheten om kris för fransk-belgiska Dexia med tillgångar både i Grekland och Italien. Dexia har grekiska statsobligationer till ett värde av 180 miljarder kronor. När handeln med bankens aktier inleddes föll värdet över 37 procent.

Försäkringar från båda ländernas finansministrar om att banken inte ska tillåtas gå i konkurs har inte hjälpt. Oron ökar för banksektorn. Vid lunch vinstvarnade tyska storbanken Deutsche Bank. Banken räknar inte längre med en vinst på tio miljarder euro i år, utan med en betydligt lägre vinst.

De svenska bankerna Swedbank och Nordea har också förlorat stort på börsen idag, aktierna har gått ned runt fyra procent. Nordea skriver i en analys att börsvärdet sedan årsskiftet minskat med 25 procent och det innebär att privata sparare har förlorat 350 miljarder kronor.