Svensk forskare nära fysikpris

1:20 min

Årets Nobelpris i fysik i går i år till upptäckten att Universum expanderar snabbare och snabbare. Det var genom att titta på avlägsna supernovor som Saul Perlmutter, Brian Schmidt och Adam Riess kunde dra den här slutsatsen. Vid Perlmutters sida fanns från början, på 90-talets första hälft, den svenske forskaren Ariel Goobar.

– Vi hittade den första supernovan tillsammans och jag har väldigt fina minnen av när vi satt där mitt i natten, han och jag, och letade, säger Ariel Goobar, professor vid Stockholms universitet.

Han jobbar fortfarande inom det område där han tidigare samarbetat med Saul Perlmutter, en av årets Nobelpristagare i fysik. Ariel Goobar klagar inte över att inte få vara med på vännen och kollegan Perlmutters Nobelpris.

Ljuset från supernovor, som lyste svagare än väntat ledde fram till insikten att universum utvidgas i allt högre fart. Någonting sliter det isär.

Ingen vet vad detta någonting är. Mitt i den stora frågan lämnar oss 2011 års Nobelpris i fysik med jobb så det räcker ett tag för både teoretiska fysiker, som kan bygga teorier kring det, och experimentalister som kan mäta hur det förhåller sig därute i rymden – så att vi till slut kanske kan förstå både vad som gör att universum expanderar i allt snabbare takt och hur det kommer att gå på sikt: ska accelerationen fortsätta eller kommer en inbromsning till slut?

– Det är den stora frågan och vi försöker få svaret genom att mäta i allt finare detalj, säger Ariel Goobar.