Nobelpristagaren förlöjligades av sina kollegor

1:51 min

I dag presenterades Nobelpriset i kemi. Pristagaren Daniel Shechtman fick kämpa i motvind för att få sina kollegor att tro på de resultat han fick fram. Några gick så långt som till att förlöjliga honom, berättar han själv i en intervju från 2010 som finns på Youtube.

--  Jag förlöjligades och behandlades illa av mina överordnade och kollegor. Chefen för mitt laboratorium kom till mig med en bok som han rekommenderade mig att läsa för att se att jag hade fel, sa Daniel Shechtman.

Det är omöjligt, det du säger, sa kemipristagarens överordnade, när den kontroversiella upptäckten hade gjorts i början av 1980-talet. Daniel Shechtman ombads lämna sin forskargrupp när han fortsatte hävda att de så kallade kvasikristaller han påvisat i sina experiment var verkliga.

Den här forskningen handlar om hur material ser ut i sitt innersta, och det sätt som kvasikristallerna ordnades på stred mot naturlagarna. Det tog många år innan Shechtmans forskning blev rumsren, och i dag tog den klivet in i vetenskapens allra finaste salonger.

Så här lät det vid lunchtid i dag när ständige sekreteraren på Kungliga Vetenskapsakademin Staffan Normark äntrade podiet.

– Kungliga Vetenskapsakademin har beslutat att utdela 2011 års nobelpris i kemi till professor Daniel Shechtman. Akademins motivering lyder; för upptäckten av kvasikristaller.

Ekot har inte kunnat nå Daniel Shechtman i dag för en intervju, men enligt Kungliga Vetenskapsakademin var han mycket glad när han tog emot beskedet om priset.

Professor Astrid Gräslund från Stockholms Universitet, tycker att det här är forskning som är väl värd ett nobelpris.

--  Det är ett nytt slags material med många oväntade egenskaper. Det ger en helt ny begreppsvärld för dem som är strukturkemister.