Generalstrejk mot grekiska besparingar

1:57 min

Kravallpolis har skjutit tårgas mot demonstranter i Grekland. I dag var det generalstrejk mot besparingarna i landet. Samtidigt tilltar oron kring budgetkrisen.

Skolor håller stängt, sjukhusen fungerar bara nödtorftigt, transportsystemen paralyserade och tåg- och flygtrafiken ligger i stort sett nere.

Finansminister Evangelos Venizelos varnade i går för att den svårt sargade grekiska ekonomin kan backa ytterligare om folket inte visar, vad han kallade en "nationell sammanhållning" kring besparingarna.

Men fackförbunden har tagit starkt avstånd från åtgärderna för att nå besparingarna, bland annat att 30 000 statsanställda kan komma att sägas upp.

– Vi hade sagt ja till besparingar om de utgick från reformer som skapar jobb i stället för att skära bort dem, sa hamnarbetarfackets Fani Gourgouri.

Men protesterna utspelas mot bakgrund av en allt hotfullare skugga över Grekland.

Grekland missar underskottsmålet för 2011 års budget med nära två miljarder euro, ett mål som var en av förutsättningarna för sommarens räddningspaket.

En hett efterlängtad utbetalning ur det första internationella stödpaketet hålls ännu så länge inne i väntan på ytterligare besparingar. Utan de pengarna kan den grekiska staten inte betala ut löner nästa månad.

Samtidigt ökar oron också bland europeiska bankerna med stora tillgångar i Grekland och Italien, en oro som tilltog när kreditvärderingsföretaget Moody's i går sänkte Italiens kreditbetyg,

I dag kommer uppgifter om att en av de tunga aktörerna, Internationella valutafonden, är beredd att ta till nya kraftfullare grepp.

Chefen för fondens Europaprogram Antonio Borges sa att IMF kan komma att intervenera på obligationsmarknader för att förhindra att krisen på allvar sprider sig till länder som Italien och Spanien, rapporterar nyhetsbyrån AP.