Är Qatar världens viktigaste land?

Om den lilla gulfstaten som plötsligt dyker upp överallt - som mediamakt, VM-värd och nyckelspelare i det nya, revolutionära Mellanöstern. Konflikt har rest till lyxhotellens, hettans och de hemliga mötenas Doha för att ställa de frågor som en desperat Kadaffi ställde redan i februari: Vilka är ni? Och varför gör ni såhär?

”De här arabiska tv-kanalerna är den största fienden och de är efter er. De vill förstöra oljan, friheten, vår ledning och Libyen, för att de avundas er. Våra bröder i Qatar - är det här slutet? Är vår vänskap inte värd mer? Istället för att stå vid vår sida, vänder ni oss ryggen - varför? För Guds skull, varför? Ni kommer att ångra er när det är för sent. Den som själv sitter i glashus ska inte kasta sten. Vilka är ni egentligen?”

Det undrade Muammar Kadaffi när han i februari i år vände sin vrede mot de arabiska bröderna i gulfstaten Qatar - där, enligt honom och andra auktoritära arabiska härskare, tv-kanalen Al Jazeera med sin ägare, emirens, goda minne hetsar befolkningarna att revoltera mot sina ledare runt om i regionen. På Konfliktredaktionen bestämde vi oss för att skicka iväg vår reporter Lotten Collin för att söka svar på några av de många frågor som landet väcker.

Det var i och med revolten i Libyen som Qatar klev fram som en tydligare aktör på den utrikespolitiska arenan. I början av september, bara nån vecka efter att rebellerna intagit huvudstaden Tripoli, var frilansjournalisten Urban Hamid på plats i Libyen. Förutom att vara rusiga av seger var många libyer också måna om att uttrycka sin tacksamhet mot de länder som hjälpt rebellerna – och det var särskilt ett land som nämndes om och om igen.

Enligt uppgifter i media ska Qatar ha varit mer aktivt än så och även försett libyska rebeller med vapen och militär utbildning. Den brittiska tidningen The Guardian skrev i veckan om en växande oro inom det libyska övergångsrådet och bland västländer som ingår i den Natoledda insatsen i Libyen, för att Qatar driver en egen agenda i Libyen efter Qaddafis fall. Med pengar och "andra resurser", som det heter, stödjer Qatar vissa personer och underblåser därmed den interna splittring som redan råder inom Libyens nya provisoriska ledning. Mest känd bland dem som Qatar sägs gynna är islamisten Abdul-Aziz Belhaj, som leder Tripolis militära råd. Och också i Doha är Libyen och libyer i högsta grad närvarande, som Lotten Collin upptäckte under sitt besök där.

Frågan som vi ställer i programmet, och som Lotten Collin åkte till Doha för att söka klarhet i, väntar fortfarande på svar... Varför gör Qatar detta? På bara några år har landet blivit en nyckelspelare i regionen, och håller också på att ta plats globalt. De enorma gasrikedomarna investeras taktiskt och omsorgsfullt i att bygga Qatars inflytande till något långt större än vad den lilla landremsan i Persiska Viken kan tyckas rättfärdiga. På bara några decennier - sedan oljan började utvinnas på 40-talet och senare också naturgasen - har Qatarierna gått från att vara världens allra fattigaste till jordens överlägset rikaste. Men varför fortsätter de inte bara att vila på sina rikedomar och agera mer stillsamt, bakom kulisserna, som andra gulfstater? Lotten Collin ställde frågan till statsvetaren Basma Abdulgafar som forskar vid fakulteten för islamiska studier vid Qatar Foundation, till Mehran Kamrava på Georgetown University, till David Roberts på tankesmedjan RUSI samt investeringskonsulten Taha Abdelghani.

Programledare: Daniela Marquardt
Producent: Ivar Ekman