Oförändrad ränta i Europa och England

1:48 min

Ekonomierna i Europa skakar just nu på grund av skuldkrisen och hoten mot eurozonens sammanhållning. I dag har två av kontinentens viktigaste ekonomiska aktörer meddelat hur de ser på saken och dessutom har de beslutat om räntan.

Europeiska centralbankens chef Jean-Claude Trichet samlade sig inför dagens presskonferens. Det var lite högtidigt med extra många kameraavfyrningar framför en lätt smickrad ECB-chef generad över uppmärksamheten.

Men så var det också hans sista presskonferens och hans sista räntebeslut efter åtta år som chef för ECB. De fyra sista åren beskrev han som en färd över stormigt vatten.

Lite ironiskt sett mot dagens realiteter så hade ECB sitt möte i dag i gamla tyska Bundesbank lokaler i Berlin. Ett rullande schema hade gjort det så, och kanske tänkte många att om bara ECB och Bundesbank vore samma sak.

Det beslut han meddelade var att ECB lämnar räntan oförändrad på 1,5 procent. Han nämnde nyckelsiffrorna: inflationen i eurozonen är 3 procent i september, upp från 2,5 procent i augusti, och möjligen stigande under resten av året men senare faller inflationen tillbaka ner mot målet 2 procent.

ECB har också beslutat om ytterligare utlåning åtminstone fram till juli 2012 till europeiska banker med problem. Det handlar om ytterligare miljarder.

Även Bank of England håller hög fart på sedelpressarna genom att fortsätta stödköpa obligationer, nu till ett värde av 75 miljarder pund, och är nu uppe i 275 miljarder pund.

Dagens satsning motsvarar 800 miljarder kronor. Stödköpen planeras pågå i fyra månader.

Englands centralbank valde liksom ECB att hålla räntan oförändrad, 0,5 procent i britternas fall.