Läget alltmer pressat för Europas banker

1:40 min

Pressen mot europeiska banker gör nu att EU-kommissionen arbetar för en samordnad aktion för att höja bankernas egna kapital.

– Det är inte bara självklart, det är helt oumbärligt att vi samordnar våra ansträngningar när det gäller rekapitalisering av banker, säger José Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande,

I veckan har Belgien och Frankrike utlovat statligt stöd till banken Dexia för att rädda banken undan konkurs.

Dexia är en av de banker som har lånat ut mycket pengar till eurozonens krisländer, och EU-kommissionen medger i dag att läget för Europas banker är betydligt mer pressat nu än vad det var i somras när bankernas stresstester blev klara.

EU-kommissionen förbereder ett förslag för att hjälpa bankerna att hantera det som Barroso kallar "giftiga tillgångar", alltså statsobligationer från hårt skuldtyngda länder som Grekland.

Barrosos uttalande fick Europas börser att lyfta i dag.

Valutafonden IMF uppskattar att EU:s banker kan behöva närmare 2 000 miljarder kronor i nytt kapital, men kommissionsordförande Barroso vill i dag inte alls kommentera den summan.

Han hänvisar till att europeiska stater och den europeiska bankmyndigheten just håller på att undersöka vilka banker som behöver nytt kapital, och i så fall hur mycket.

Enligt Financial Times tyska upplaga diskuterar EU:s finansministrar att låta europeiska investeringsbanken spela en nyckelroll när bankerna behöver stärka sin kapitaltäckning.

Enligt tidningen är det Sverige som har lagt fram förslaget, men finansminister Anders Borg vill idag inte kommentera den uppgiften.