Demonstrerar för journalister fängslade i Etiopien

1:38 min

I dag arrangeras manifestationer i Stockholm och Göteborg för uppmärksamma journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye som sitter fängslade i Etiopien.

Flera organisationer kräver att svenska regeringen gör allt för att försöka få hem svenskarna, innan rättsliga förhandlingar inleds.

Ola Larsmo, ordförande i Svenska Pen tycker att regeringen måste agera kraftfullare för att få hem journalisterna.

– Eftersom vi inte vet vad regeringen har gjort, så är det svårt att kritisera dem. Det vi kan kritisera är tystnaden, säger han.

I eftermiddag hålls manifestationer i både Stockholm och Göteborg för de svenska journalisterna.

Journalistförbundet, Publicistklubben, Reportrar utan gränser och Svenska Pen kräver att ärendet lyfts från ett konsulärt ärende på utrikesdepartementet, till högsta politiska nivå.

Organisationerna vill att utrikesminister Carl Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt tar sig an ärendet.

Utrikesminister Carl Bildt säger att de har många fall där svenskar är fängslade utomlands.

– Vi arbetar med denna fråga som med alla andra frågor. Vi har ganska hög prioritet på den här frågan just nu eftersom vi står inför en rättegång, rätt eller fel. Vi får acceptera situationen som den är just nu och försöka få det så bra som möjligt för dem.

– Det vi tycker är rimligt är att de släpps fria och vi ska försöka hjälpa dem, säger Carl Bildt.

Organisationerna kräver även att frågan tas upp internationellt. Svenska Pens ordförande Ola Larsmo säger att yttrandefriheten är hotad om journalister inte kan göra sitt jobb.

– Så länge olika diktaturer och regimer som inte accepterar de demokratiska spelreglerna får hållas utan mothugg från andra, kan de arbeta vidare på samma sätt och fortsätta fängsla folk, säger han.