Irak ska fyrdubbla oljeproduktionen

1:34 min

Irak planerar att mer än fyrdubbla sin oljeproduktion inom fyra år. För att klara det, släpps nu internationella oljebolag i stor omfattning. Men det mesta av oljepengarna kommer att stanna i Irak. Det är tveksamt om målet kommer att uppnås säger oljebolaget Shells produktionschef i Irak till vår utsände.

– Planen är kanske inte orealistisk, men den innebär utmaningar som både staten och investerarna måste hantera, säger Davesh Patel som är produktionschef för ett nytt jättelikt oljefält som Shell fått kontrakt på att exploatera tillsammans med det malaysiska bolaget Petronas.

Fältet Rumaila beräknas innehålla 38 miljarder fat olja och är då det femte största i världen. Shell räknar med att utvinna 1,8 miljoner fat om dagen.

Inte långt därifrån ligger ett annat fält som BP fått kontrakt på tillsammans med kinesiska Petrochina. Det beräknas ge 2,8 miljoner fat om dagen. Enbart de två fälten tillsammans kommer att tredubbla Iraks nuvarande oljeproduktion.

Och de mesta av pengarna stannar i Irak. Landet har vägrat att gå med på alla förslag om vinstdelning med bolagen. Istället har Irak anordnat auktioner på exploateringen av varje fält. Det bolag som kräver lägst ersättning per fat, har fått kontrakten. Och ersättningen har blivit en bråkdel av dagens pris på råolja.

Men det kommer att dröja längre än planerat att få full utdelning från den nya oljan, säger Shells Davesh Patel.

– Själva målet är realistiskt, men tidsplanen på fem år måste omprövas, säger han.